Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Kenapa Keju Berlubang

Oleh Kaki Wayang on



Lubang yang ada pada keju terjadi akibat penghasilan gas oleh sejenis bakteria (propionic) sewaktu proses pematangannya. Semasa keju ini sedang matang, molekul panjang keju akan terpecah menjadi molekul yang lebih ringkas dan enak menerusi tindakan enzim. Bakteria “propionic” menghasilkan gas karbonic sehingg menyebabkan terjadinya tekstur bulat, berlubang atau berbentuk mata pada keju. Ada juga sesetengah jenis keju yang mempunyau lubang yang agak besar berikut tembahan asid “propionic” yang mana ianya berfungsi untuk memberikan rasa manis dan lemak.

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment