Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Perbezaan khasiat ikan segar, tin panggang dan beku

Oleh Kaki Wayang on



Asid lemak omega 3 dalam ikan beku akan berkurang sedikit demi sedikit. Tahap asid ini bergantung kepada kualiti ikan itu sendiri, keadaan pembekuan dan suhu penyimpanan. Namun, asid lemak pada ikan yang ditinkan akan berkurangan lebih perlahan daripada ikan yang dibekukan. Manakala untuk ikan yang ditinkan pula, ia biasanya akan kehilangan sesetengah jenis vitamin bergantung kepada jenis cecair yang  merendamnya dan juga suhu pensterilannya. Ikan panggang khususnya jenis salmon tidak akan mengalami pengurangan asid lemak walaupun melalui proses pemanggangan. Namun, penyusutan akan terjadi bergantung kepada bahan mentah yang digunakan untuk memanggang, kaedah penyediaan dan penyimpanan.

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment