PMS Automech Racing Team Raih Tempat Ke-5!

Politeknik Muadzam Shah telah berjaya mencatat kedudukan di tempat ke-5 dari 36 jentera yang dipertandingkan merangkumi 24 institusi pendidikan IPTA dan IPTS seluruh Malaysia.

Pelajar Politeknik Muadzam Shah Cipta E-Tajwid Untuk Android!

Boleh dikatakan terdapat pelbagai aplikasi bercorak pembelajaran agama untuk para pengguna Android, dan salah satunya adalah aplikasi E-Tajwid untuk Android.

Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan!

"Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan" berjaya memasuki ruangan Berita Harian pada 22 Mac 2013 yang lalu.

Program Imam Muda Musim 1 Politeknik Muadzam Shah!

Sekalung tahniah kepada penganjur program yang begitu bermanfaat ini.

Malam Sejuta Bintang PMS Berlangsung Meriah!

Malam Sejuta Bintang Berlangsung Meriah

Edisi Khas Resepi! Tat Telur

Oleh Kaki Wayang on

Info: Nilai pencernaan sebiji telur ialah 100 peratus. Ini bermakna, telur terus dapat dicernakan dan diserap oleh usus secara keseluruhan. Proses pencernaan dan perkumuhan akan menjadi lancar. Sebab itulah telur paling sesuai menjadi hidangan dalam menu harian bayi. Tetapi telur putih lebih alergenik (mudah menimbulkan alahan). Oleh itu, cuba berikan telur kuning sahaja pada peringkat awal.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYSyPrRZEdpauNzalh7EEHZ9KP8YPjPkVeNFJYmBE5W6UaTk6F5d4ZgJKaPrVbBFC-wRrz42kQ8lBWLnfuterajkp5sPFj_3vE-Aryt5M9qMMHr26R2dG5gOTuUoGAga25XpgfO2gVG-4/s1600/Tat+Telur.JPG

BAHAN-BAHAN : 

BAHAN A :
100gm tepung gandum
70gm mentega
30gm gula halus
Air secukupnya
BAHAN B :
3 biji telur
200ml susu
150gm gula
1 sudu kecil esen vanila

CARA MEMASAK

1. Untuk membuat doh tat, anda perlulah mencampurkan tepung gandum, mentega, gula halus ke dalam mangkuk adunan bersaiz sederhana. Kacau rata kesemuanya sehingga sebati.

2. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli perlahan-lahan sehingga adunan menjadi lembut.

3. Apabila doh sudah cukup lembut dan sebati, anda masukkanlah adunan tersebut ke dalam acuan. Pilihlah acuan yang sesuai untuk tat. (Terpulanglah kepada anda untuk menggunakan acuan aluminium foil yang boleh dipakai buang ataupun acuan aluminium biasa). Buatkan lubang di tengah-tengah doh seperti bentuk mangkuk untuk diisikan dengan bahan B nanti.

4. Ulangi langkah ini sehingga habis kesemua adunan doh tadi.

5. Untuk membuat bahagian tengah atau isi tat pula, anda perlulah campurkan telur, susu, gula dan esen vanila ke dalam mangkuk dan pukul sehingga telur kembang. Terpulanglah kepada anda untuk menggunakan mesin pembancuh ataupun memukulnya secara manual dengan pemukul telur.

6. Setelah adunan kembang, tuangkannya ke dalam doh yang telah disediakan. Akan tetapi, sebelum itu, anda perlulah panaskan ketuhar pada suhu 170°C.

7. Akhir sekali, bakar tat telur dalam ketuhar selama 20 minit. Setelah masak, biarkan tat sejuk sebelum dihidangkan.
Sila baca selanjutnyaEdisi Khas Resepi! Tat Telur

Betol-betol Hangat! Ben Ashaari Ajak Kritik Blog Aku!

Oleh Kaki Wayang on

Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Ben Ashaari Ajak Kritik Blog Aku!

Betol-betol Hangat! Ben Ashaari: Jom Kenal Blog Saya!

Oleh Kaki Wayang on


Jom Join Segmen Ben Ashaari: Jom Kenal Blog Saya!
I’m a true designer who loves to write, to design, to watch the movies, to tweet, to communicate, to connect, to design, to capture and more. Back in April 2011, I didn’t know anything about blogging but that moment changed my whole life. I love what I'm doing now and won't be stopped doing these. I'm a part-time blogger and I write about articles and share the stuffs, experiences, lessons and also stories of life. Remember that blogging can be your career if you could manage it well. Come and join me at Blog yang Betol-betol Hangat!

Kenapa yer Blog ni dinamakan D'Informationz? kenapa semua post ada tagline Betol-betol Hangat?

Jawapannya senang jew..soalan pertama..aku sebagai Admin aka The Kaki Wayang nak blog ni betol-betol akan jadi sebuah blog yang berinformasi dan berguna untuk semua orang tak kira sesiapa pun..asalkan dia pemegang status sebagai pembaca..aku mengharapkan agar apa yang orang tu baca kat blog aku..dia akan dapat maklumat dan informasi itu..

Jawapan kedua pon senang jew..Ni semua sebab Blog Serius.. Bukan apa..dalam setiap post yang dibuat kat situ..semua post ada tagline yang tersendiri..sebagai contoh..Serius Cool, Serius Kreatif, Serius LOL..dan macam-macam lagi..dan memang aku salute blog dia..sebab walaupon blogspot (domain free) blog dia ni sekarang dah sampai lebih 20 juta pageviews..aku punya pageviews? tak payah cakaplaaaa..so daripada idea itulah lahirnya tagline Betol-betol Hangat! sebagai default tagline blog ini..

Meh kenal siapa Admin Betol-betol Hangat!


Pengenalan

Aku adalah aku..bukan engkau, ko, engka, awok, korang atau kamu..hanya ada 1 dan seorang je Aku dalam dunia ni..Aku adalah Azri Abd Rajid..bekerja dalam bidang kepustakawanan di Politeknik Muadzam Shah..juga sebagai Website Designer, Magazine Designer dan macam-macam designer lagilah..walau apa pun yang berkait rapat ngan kehidupan aku..Aku tetap aku..kalau kat Facebook orang panggil aku Kaki Wayang..kat pejabat panggil Azri, kat kampung panggil Yau/ Oyou..sebab kalau kat kampung bila cakap nama Azri sorang pown tak kenal..so kenelah panggil nama glamour gehtoooo..

Nak tahu lebih lanjut???? Sila ke link ini SKETSA SEORANG AKU
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Ben Ashaari: Jom Kenal Blog Saya!

Betol-betol Hangat! Saya....

Oleh Kaki Wayang on


Jom join kat SINI
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Saya....

Betol-betol Hangat! Blazing show from Chong Wei

Oleh Kaki Wayang on


Apa yang aku boleh katakan kat sini..Lee Chong Wei sekarang sudah semakin matang apabila bermain di atas gelanggang..fizikal dan mental beliau sangat hebat..dia boleh mengalahkan semua pemain. Selagi mentalnya kuat pemain lawan tidak akan mampu mengalahkan ataupun menewaskan beliau..

Anda lihat dan tengok tak persembahan Dato' Lee Chong Wei semalam? dia hanya memerlukan 31 minit sahaja untuk menewaskan Peter Hoeg Gade yang juga merupakan musuh seterunya yang ditemui pada perlawanan akhir Badminton Super Series Terbuka Indonesia.Lee Chong Wei telah berjaya menewaskan Peter Gade yang sebelum ini hanya mampu menewaskan Chong Wei sekali dalam 13 pertemuan dengan 21-11, 21-7.

P/s: BBH harap igauan Lee Chong Wei terhadap permainan fizikal dan mental Lin Dan tidak akan mengganggu Chong Wei pada pertemuan yang akan datang sekaligus mampu membawa pingat emas pertama negara dari Sukan Olimpik 2012 nanti. Kagum dengan sikap dan permainan Chong Wei semalam.
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Blazing show from Chong Wei
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...