PMS Automech Racing Team Raih Tempat Ke-5!
Politeknik Muadzam Shah telah berjaya mencatat kedudukan di tempat ke-5 dari 36 jentera yang dipertandingkan merangkumi 24 institusi pendidikan IPTA dan IPTS seluruh Malaysia.
Pelajar Politeknik Muadzam Shah Cipta E-Tajwid Untuk Android!
Boleh dikatakan terdapat pelbagai aplikasi bercorak pembelajaran agama untuk para pengguna Android, dan salah satunya adalah aplikasi E-Tajwid untuk Android.
Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan!
"Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan" berjaya memasuki ruangan Berita Harian pada 22 Mac 2013 yang lalu.
Program Imam Muda Musim 1 Politeknik Muadzam Shah!
Sekalung tahniah kepada penganjur program yang begitu bermanfaat ini.
Home » All posts
Edisi Sentap! Nama Kuantan kini Uantan or Ua tan?
Oleh Kaki Wayang on
Sila baca selanjutnya → Edisi Sentap! Nama Kuantan kini Uantan or Ua tan?
Edisi Tips Blog! Blog anda untuk di FOLLOW atau di BACA?
Oleh Kaki Wayang on
Soalan ini sering bermain
dikepala aku sejak dahulu..semakin hari semakin ramai blogger-blogger baru yang
tampil dengan pelbagai genre dalam berblog..ada yang menggunakan pengalaman
hidup, agama, tips, tutorial dan macam-macam lagi sebagai isi blog mereka…
Namun begitu, pernahkah anda
terfikir bahawa blog anda sebenarnya bertujuan untuk apa? Adakah ianya untuk di
follow atau meraih follower semata-mata? Atau adakah ianya (blog) untuk dibaca?
Tepuk dada tanya lah selera anda..
So, adalah lebih baik kalau
sekiranya anda berblog hanya untuk mencari follower..bukankah lebih baik anda
tak perlu untuk menulis sebarang artikel dan raihlah follower
semata-mata..ataupu ikut situasi ini..anda mempunyai kelebihan dari segi
tulisan anda..kreatif dan berinovasi..kemudian ramai pembaca begitu tertarik
dengan blog anda dan mereka kini sudah menjadi follower anda yang begitu
setia..mana yang lebih baik?
Untuk mempunyai follower yang ramai
sudah tentu memerlukan usaha yang tinggi..so, teruskan berblog dan penuhi blog
anda dengan informasi dan tips-tips menarik..kerana usaha seperti inilah yang
mampu membuahkan hasil kepada diri anda dan blog anda sendiri..kepuasan berblog
adalah dengan usaha yang mebuahkan hasil..
Edisi Tips Blog! “Follow Me! I Will Hit You Back!”
Oleh Kaki Wayang on
Pernah tak dengar atau terbaca
atau terjumpa dengan ayat ini? Konfem korang ada kan..apa yang korang rasa
kalau ayat ni korang selalu jumpa kat Facebook? Setiap blogger terutamanya
blogger baru sering menggunakan ayat ini bagi meraih simpati blogger lain agar
mereka menjadi follower kita..Kadang-kadang ada yang dah naik meluat dan fed up
dah dengan ayat ni kan..
Namun begitu, sedarkah anda
bahawa dengan blog yang serabut dan serabai..widget FOLLOW entah ke mana..payah
nak cari..duk kat bahagian bawah ataupun langsung tak de widget itu adalah amat
menyusahkan orang untuk menjadi follower kita..
Perlu diingat..yang sebelah pihak
pula..jangan duk suh orang lain follow blog kita kalau blog kita designnya mak
aihhh..lampu lip lap..salji sana sini..dah macam kena TSUNAMI dah..dengan lagu
rock bagai..tampal itu dan ini..cursor pula diperindahkan dengan macam-macam
design..tahukah anda dengan melakukan seperti itu akan memberatkan blog anda..
Jangan pelik, hairan atau
terpinga-pinga pula kalau blog korang tak ramai follower..kenapa? Kawan kita ni
dahla guna broadband tahap siput..letak bendalah tu (Benda merepek) konfemla
sampai pagi esok pun tak dapat buka blog korang..
Satu lagi kalau ada blogger yang
nak minta difollow..jangan pula terus balas dah follow walhal tak follow
pun..kena jujur dan ikhlas..jangan hanya mementingkan diri sendiri dan follower..sampai
blog sendiri pun tak terjaga..
Semoga semuanya mendapat manfaat
darinya..
Edisi Resepi! Sandwich Choc Kisses!
Oleh Kaki Wayang on
Bahan-bahan
350 gm tepung gandum
300 gm marjerin
200 gm gula halus
200 gm coklat gelap
230 gm serbuk badam
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen badam
Cara Membuat
- Pukul marjerin, gula halus, kuning telur dan esen badam
- Masukkan tepung gandum dan serbuk badam. Gaul rata.
- Bentuk secara membulat dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-20 minit. Kemudian sejukkan.
- Paipkan ciklat dan gabungkan kedua-dua biskut.
Edisi Resepi! Almond London!
Oleh Kaki Wayang on
Bahan-bahan
630 gm tepung gandum
90 gm tepung jagung
540 gm marjerin
360 gm gula kastor
1 sudu the esen vanilla
1 ½ sudu the soda berkarbonat
Badam – dibakar
Coklat masakan – dicairkan
Badam cincang
Cara Membuat
1.
Pukul marjerin, gula dan esen vanilla.
2.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung serta
soda berkarbonat.
3.
Uli menjadi doh yang lembut.
4.
Salut badam dengan doh tepung dan bakar pada
suhu 180 darjah celcius selama 15-20 minit.
5.
Celup biskut ke dalam kertas acuan.
6.
Taburkan badam cincang sebagai hiasan.