PMS Automech Racing Team Raih Tempat Ke-5!

Politeknik Muadzam Shah telah berjaya mencatat kedudukan di tempat ke-5 dari 36 jentera yang dipertandingkan merangkumi 24 institusi pendidikan IPTA dan IPTS seluruh Malaysia.

Pelajar Politeknik Muadzam Shah Cipta E-Tajwid Untuk Android!

Boleh dikatakan terdapat pelbagai aplikasi bercorak pembelajaran agama untuk para pengguna Android, dan salah satunya adalah aplikasi E-Tajwid untuk Android.

Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan!

"Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan" berjaya memasuki ruangan Berita Harian pada 22 Mac 2013 yang lalu.

Program Imam Muda Musim 1 Politeknik Muadzam Shah!

Sekalung tahniah kepada penganjur program yang begitu bermanfaat ini.

Malam Sejuta Bintang PMS Berlangsung Meriah!

Malam Sejuta Bintang Berlangsung Meriah

Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Perbezaan khasiat ikan segar, tin panggang dan beku

Oleh Kaki Wayang on



Asid lemak omega 3 dalam ikan beku akan berkurang sedikit demi sedikit. Tahap asid ini bergantung kepada kualiti ikan itu sendiri, keadaan pembekuan dan suhu penyimpanan. Namun, asid lemak pada ikan yang ditinkan akan berkurangan lebih perlahan daripada ikan yang dibekukan. Manakala untuk ikan yang ditinkan pula, ia biasanya akan kehilangan sesetengah jenis vitamin bergantung kepada jenis cecair yang  merendamnya dan juga suhu pensterilannya. Ikan panggang khususnya jenis salmon tidak akan mengalami pengurangan asid lemak walaupun melalui proses pemanggangan. Namun, penyusutan akan terjadi bergantung kepada bahan mentah yang digunakan untuk memanggang, kaedah penyediaan dan penyimpanan.
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Informasi! Tahukah Anda! Perbezaan khasiat ikan segar, tin panggang dan beku

Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Mengapa Perlu Makanan Organik

Oleh Kaki Wayang on


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQsv3mugN3pW7THM7cCxiV3Rb4LFa-K3EyTz0U1hyphenhyphenm4T6580_3TMJwqa7znb6RhMkx_uEV9rOunbA6iPDvKgit7QrMyV5_J7qsQp6orfYRJ23_YHHhyrFMtk5k9Y3vN4chEUn8HMp5rGKE/s320/organic_food_250x251.jpg

Tahukah anda, jika anda makan sebiji epal, anda sebenarnya sedang menelan 30 jenis racun serangga dalam masa yang sama walaupun selepas anda mencucinya. Sebenarnya kualiti makanan hari ini sudah menyusut semenjak terjadinya perang dunia kedua. Sebagai contoh, tahap kandungan Vitamin C dalam buah-buahan hari ini tidak mampu menyamai kadar Vitamin C yang ada pada ketika perang. Namun buah-buahan organik dipercayai mengandungi khasiat lebih 50%, mineral dan vitamin berbanding buah-buahan yang ditanam secara intensif.
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Informasi! Tahukah Anda! Mengapa Perlu Makanan Organik

Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Kenapa Keju Berlubang

Oleh Kaki Wayang on



Lubang yang ada pada keju terjadi akibat penghasilan gas oleh sejenis bakteria (propionic) sewaktu proses pematangannya. Semasa keju ini sedang matang, molekul panjang keju akan terpecah menjadi molekul yang lebih ringkas dan enak menerusi tindakan enzim. Bakteria “propionic” menghasilkan gas karbonic sehingg menyebabkan terjadinya tekstur bulat, berlubang atau berbentuk mata pada keju. Ada juga sesetengah jenis keju yang mempunyau lubang yang agak besar berikut tembahan asid “propionic” yang mana ianya berfungsi untuk memberikan rasa manis dan lemak.
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Informasi! Tahukah Anda! Kenapa Keju Berlubang

Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Debunga dan susu getah wujudkan alahan

Oleh Kaki Wayang on



Orang yang alah terhadap debunga dan susu getah lazimnya akan mengalami alahan terhadap sesetengah jenis makanan. Ini berlaku kerana tubuh mereka tidah dapat membezakan antara debunga/ susu getah dengan bahan sama yang ada pada sesetengah jenis makanan misalnya buah, kekacang dan sayur. Keadaan ini dipanggil “cross-reactivity” atau  "cross allergy”.
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Informasi! Tahukah Anda! Debunga dan susu getah wujudkan alahan

Betol-betol Hangat! Tak suka minum air putih?

Oleh Kaki Wayang on



Ramai orang jarang minum air putih. Walhal, kurang cairan boleh menyebabkan banyak kesan buruk pada tubuh. Air putih yang bersih adalah komponen penting untuk proses detoksifikasi dan melancarkan fungsi organ-organ tubuh. Air juga yang membantu  memusnahkan zat-zat yang tidak diperlukan oleh tubuh. Selain itu, air berperanan untuk proses penyucian sisa zat di dalam usus.

Info Baik

Manfaat air pada tubuh tidak memakan masa yang lama. Cuba mulakan rutin minum air putih sebanyak 2 liter sehari. Dalam tempoh sebulan, keadaan organ organ tubuh akan menjadi lebih baik. Metabolisme tubuh juga akan menjadi lebih lancar.

Apa yang perlu dibuat?

Tidak susah sebenarnya untuk menyukai air putih. Mulai hari ini, cubalah kurangkan minuman berwarna atau bergula. Paksa diri untuk sentiasa minum air putih. Mulakan dengan segelas kecil dan minum dengan kerap tanpa perlu menunggu waktu haus. Tambahkan jumlahnya setiap hari. Jus buah segar tanpa gula juga adalah pilihan terbaik. Jangan lupa untuk menambahkan pengambilan buah-buahan seperti epal, nanas dan limau.
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Tak suka minum air putih?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...