PMS Automech Racing Team Raih Tempat Ke-5!

Politeknik Muadzam Shah telah berjaya mencatat kedudukan di tempat ke-5 dari 36 jentera yang dipertandingkan merangkumi 24 institusi pendidikan IPTA dan IPTS seluruh Malaysia.

Pelajar Politeknik Muadzam Shah Cipta E-Tajwid Untuk Android!

Boleh dikatakan terdapat pelbagai aplikasi bercorak pembelajaran agama untuk para pengguna Android, dan salah satunya adalah aplikasi E-Tajwid untuk Android.

Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan!

"Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan" berjaya memasuki ruangan Berita Harian pada 22 Mac 2013 yang lalu.

Program Imam Muda Musim 1 Politeknik Muadzam Shah!

Sekalung tahniah kepada penganjur program yang begitu bermanfaat ini.

Malam Sejuta Bintang PMS Berlangsung Meriah!

Malam Sejuta Bintang Berlangsung Meriah

Showing posts with label Politeknik Muadzam Shah. Show all posts
Showing posts with label Politeknik Muadzam Shah. Show all posts

Edisi Terkini! Politeknik Muadzam Shah di Sinar Harian - Kemahiran Pengurusan Satu Bonus!

Oleh Kaki Wayang on


Suriyati (dua, kanan) diiringi Nazatul dan pelajar semester 5 Diploma Pengurusan Pelancongan, PMS selepas selesai pertunjukan fesyen yang mereka anjurkan.

Politeknik Muadzam Shah. Pendidikan tentang pengurusan majlis atau program bukan suatu pengetahuan yang biasa sebaliknya menjadi satu kelebihan atau bonus bagi pelajar institut pengajian tinggi (IPT) apabila memasuki alam pekerjaan.
Sila baca selanjutnyaEdisi Terkini! Politeknik Muadzam Shah di Sinar Harian - Kemahiran Pengurusan Satu Bonus!

Doodle Art Terpanjang Gah Mengelilingi Stadium Darulmakmur!

Oleh Kaki Wayang on


Tanggal 13 October 2014 menyaksikan sejarah tercipta apabila Doodle Art sepanjang 528.8 meter yang dihasilkan oleh para pelajar dn pensyarah Jabatan Rekabentuk dan Komunikasi Visual, Politeknik Muadzam Shah diiktiraf sebagai Doodle Art terpanjang di Malaysia. 
Sila baca selanjutnyaDoodle Art Terpanjang Gah Mengelilingi Stadium Darulmakmur!

Edisi Pendidikan! Dua Program Diploma Baru Ditawarkan Di Politeknik Sandakan!

Oleh Kaki Wayang on

Politeknik Sandakan menawarkan dua program diploma baru bagi sesi Jun tahun ini. Pengarah Politeknik Sandakan Mohd Hatta Zainal berkata Diploma itu ialah Diploma Agro Teknologi dan Diploma Akua Kultur di bawah Jabatan Agro Teknologi dan Bio Industri.

Beliau berkata sebelum ini, Politeknik Sandakan yang beroperasi sejak tahun 2008 di kampus sementara di Bandar Labuk Jaya dan kini berpindah ke Kampus tetapnya di Hub Pendidikan Sandakan, hanya menawarkan Diploma Pengurusan Pelancongan.

"Penawaran dua program baru itu selari dengan prasarana lengkap Politeknik Sandakan yang mempunyai kampus tetap di Hub Pendidikan Sandakan," katanya ketika berucap pada Majlis Pemberian Baucer Buku 1Malaysia kepada penuntut politeknik itu yang disempurnakan Anggota Parlimen Libaran Datuk Juslie Ajirol, Sabtu.
 
Seramai 70 penuntut menerima baucer itu bagi membantu mereka membeli buku dan peralatan untuk pembelajaran.
 
Sila baca selanjutnyaEdisi Pendidikan! Dua Program Diploma Baru Ditawarkan Di Politeknik Sandakan!

Edisi Grammar Sentap! Serius Fail!

Oleh Kaki Wayang on

Gambar ehsan dari Pensyarah BI, En. Yazid Yahya

Biasanya nak dekat-dekat FINAL atau dah sampai hujung SEM ni memang aka nada banyak borang soal selidik yang akan diberikan tak kiralah dari siapa kepada siapa pun..benda paling penting yang perlu ada dalam borang kaji selidik adalah..macam biasa..soalan yang berkaitan dan beberapa elemen penting agar ianya mudah dibaca..jelas dan mudah difahami oleh semua orang..namun apa akan jadi bilamana ayat yang digunakan dalam borang itu terdapat beberapa kesalahan dari segi tatabahasanya (grammar)? Kalau dalam Bahasa Melayu takpe lagi..kalau dalam BI? Ianya akan mengundang gelak tawa..yang gelak guling-guling pun ada juga..

Semalam Pelajar UNITEN menghantar beberapa keping borang kaji selidik kepada beberapa orang Kakitangan Sokongan dan Pensyarah Politeknik Muadzam Shah..dan apa yang kami dapati..beberapa struktur ayat sangat tak sesuai dan banyak penggunaan tatabahasa yang sangat “pelik, ganji dan tak betul” digunakan..so bila baca pun macam agak pelik..yang tak pelat boleh jadi pelat (saja tambah kesan khas)..

Ok yang tu tak pe lagi..bila kita sebut UNITEN maknanya pelajar mereka merupakan pelajar Universiti..kenapa tak check dulu sebelum publish borang itu? Diorang tu tak de lecturer ke nak check? Atau memang diorang dah anggap borang tu tak de salah pape..Saya ni tak delah pandai sangat dan hebat sangat dalam Berbahasa Inggeris..tapi tahulah sikit-sikit..dan bukannya pandai sangat pun..masih belajar lagi..

Sila baca lagi kat Blog ini yer mengenai keganjilan yang berlaku dalam borang itu..Blog Yazid Yahya yang sangat “terrorist” dalam Berbahasa Inggeris..duduk pula dalam kalangan Lecturer..memang hevattt la Speaking LONDON..


Sila baca selanjutnyaEdisi Grammar Sentap! Serius Fail!

Betol-betol Gempak! Malam Sejuta Bintang!

Oleh Kaki Wayang on

Alhamdulillah..bersyukur kita kepada Allah SWT kerana memberikan kita sehari lagi untuk terus hidup dimuka bumi Allah SWT ini..setelah menghadapi mingu-minggu yang mencabar sejak kebelakangan ini..kini Admin dapat luangkan sedikit masa untuk terus mengemaskini Blog PMS ini dengan sedikit info.

Malam Sejuta Bintang?


Ala-ala Beyonce

 Kamilah pengguna JusMate5 (Produk dR.Rozmey)

Pantang ada majlis para pelajar pasti akan “melaram” (eh ade ke perkataan tu)..pantang ada majlis..pakaian bukan main..”pesen” mengalahkan datin dan dato..mengalahkan artis apatah lagi..dengan lampu lip lap, lip lap memenuhi setiap pakaian pelajar pada malam itu..yelaaa nak menang Anugerah Sejuta Bintanglah katakan..sampai ada fesyen tu..mak aihh..tudung “melingkor” kat leher..ala-ala Hana Tajima lah katakan..tapi tak pe asalkan masih mampu menjaga aurat tu tak de masalah..

 Anugerah Nilam

Macam-macam "pesen" yang boleh dilihat pada malam itu..ala-ala K-Pop pun ada..ala-ala orang Arab Saudi pon ada..ala-ala gadis kampung yang comel pun ada..tak kurang hebatnya pada yang dapat Anugerah Sejuta Bintang..memang stylo mylo aka Milo "sihat dan kuat"..dan yang paling admin rasa best..banyak anugerah disampaikan pada malam itu..dan yang paling admin tertarik adalah Anugerah Nilam (Top Borrower)..ada juga yang hargai Perpustakaan Cyber PMS kan..dan sesungguhnya pemenang Anugerah tu memang layak sebab dia memang rajin pinjam buku..


Begitu juga dengan suasana majlis yang seakan-akan Anugerah artis-artis kat TV..apa tidaknya..jurukamera bukan main ramai lagi mengalahkan orang yang terima anugerah lagi..bila Emcee sebut je penerima anugerah..maka, berlari anak la mereka yang  bergelar jurukamera mengambil gambar penerima anugerah..



Tabik pada Mr. Mohd. Zainal bin Mat Il yang mampu menyampaikan ucapannya walaupun pada saat akhir tetiba dilantik menjadi perasmi majlis atas ketiadaan Timbalan Pengarah, Tn. Hj. Nor Rahim bin Muhayat bagi menyempurnakan majlis..dengan spontan nya En. Mohd. Zainal mampu melaksanakan tugasnya dengan begitu baik. (Sekadar teguran: Nanti sebut nama VVIP kena betul tau..En. Mohd. Zainal bin Mat Il).

Antara VVIP Malam Sejuta Bintang - Ala-ala Artis 

Emcee pula bergandingan dengan begitu baik..Namun begitu apa yang kurang elok adalah ketika mana perpindahan dari Emcee Formal kepada Emcee yang berbentuk santai..kelihatannya sedikit berterabur..Gandingan Bella dan Ammar nampaknya "serasi" namun tidak begitu berjaya..mungkin kerana Ammar yang sedikit tergagap-gagap dalam melontarkan suaranya yang agak seperti "kanak-kanak" Tom-Tom Bak itu..walaubagaimanapun, mereka masih lagi mampu untuk meneruskan majlis dengan begitu baik sekali..


Cumanya apa yang kurang baik didengar adalah ketika mana para penonton bersorak dan kelihatannya majlis yang pada mulanya formal bertukar sedikit berterabur..memandangkan VVIP ada di dalam dewan mungkin di masa akan datang urusetia dan jawatankuasa program boleh memperbetulkan masalah itu..
Apapun tahniah kepada Jawatankuasa Perwakilan Pelajar yang berjaya menganjurkan program ini seadanya..walaupun ada beberapa kecacatan yang sangat jelas..namun ianya masih boleh diperbaiki dari semasa ke semasa..Tahniah..
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Gempak! Malam Sejuta Bintang!

Betol-betol Hangat! Perihal CINTA dan KENTUT!

Oleh Kaki Wayang on

http://3.bp.blogspot.com/_ksnyusILTeE/SfZTeeeB-cI/AAAAAAAAC-8/3aMXfMFMJ9Q/s400/love-heart-cloud.jpg

CINTA dan KENTUT tidak boleh ditahan, keduanya boleh menjadi lega bila terlaksana.

CINTA tertahan = Sengsara, KENTUT ditahan = Menderita

Kalau CINTA dan KENTUT keras bersuara, tentu perasaan kita lega.

CINTA tanpa rasa, bukan CINTA namanya, KENTUT tak berbau, bukan KENTUT namanya.

CINTA itu rapuh, KENTUT itu bau.

CINTA itu halus, KENTUT itu virus.

CINTA diam-diam membuat orang mabuk kepayang,

KENTUT diam-diam membuat orang mabuk kepalang.

http://munir75.files.wordpress.com/2010/04/kentut-bau.jpg

CINTA bagi kebanyakan orang muda, “Ahhh, CINTA monyet…!”

KENTUT didepan banyak orang, “Sialan, monyet lu…!”

CINTA dan KENTUT sama-sama sering dicari:

Kalau sudah CINTA: “Dimana engkau duhai kekasih?”

Kalo sudah KENTUT: “Siapa nih yang KENTUT? Hayoo, ngaku ar…?!!!”

CINTA berlebih membuat orang terbuai, KENTUT berlebih membuat orang terkulai.

CINTA menyatukan persepsi, KENTUT menyatukan emosi...

Kentut pon wangi time bercinta kan??


Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Perihal CINTA dan KENTUT!

Betol-betol Gempak! Audition Kelab Kebudayaan PMS!

Oleh Kaki Wayang on


Hari demi hari pelbagai kisah baru dinukilkan dalam diari Sejarah Politeknik Muadzam Shah..dari satu peristiwa ke satu peristiwa yang membawa seribu kenangan dan iktibar..dari satu pencapaian ke satu pencapaian mampu digapai segelintir umat manusia PMS..dari satu AUDITION ke satu AUDITION dilaksanakan..semuanya atas satu tujuan dan sebab musabab untuk mencungkil bakat-bakat baru di Politeknik Muadzam Shah ini..

Beberapa bulan yang lalu Audition untuk mencari bakat-bakat baru Nasyid dilangsungkan bagi mengetengahkan mereka ke Pertandingan Peringkat Kebangsaan dan Peringkat Zon Timur..Nampaknya niat murni itu sudah tertunai apabila kumpulan Nasyid Wirama Zirbad dan Kastara dihantar bagi melaksanakan tanggungjawab menyampaikan dakwah mereka melalui Nasyid..Alhamdulillah walaupun tak menang..mereka masih mampu untuk menghela nafas lega apabila berjaya mengutip pengalaman dari Politeknik-politeknik yang lebih lebat daripada mereka..Natijahnya, pelbagai tips dapat dikumpul bagi menghadapi pertandingan mendatang..

http://3.bp.blogspot.com/-rL3hncXj2Wk/TniyFBOvRJI/AAAAAAAABNo/8vBHIFH1kOE/s1600/yaz-e72-016.jpg

Melupakan sedikit memori luka bagi kedua-dua pertandingan..kini muncul pula Audition Kelab Kebudayaan PMS yang kini baru sahaja menamatkan siri pencarian bakat baru malam tadi (20 September 2011)..walaupun kami sebagai jurulatih mengharapkan agar ramai muka-muka baru yang hadir untuk diujibakat..namun kami hampa apabila muka-muka lama lebih ramai berbanding dengan muka-muka baru hadir untuk proses ini..

Secara keseluruhannya, Alhamdulillah semua yang hadir begitu tenang menghadapi dugaan dan cabaran yang diberikan oleh kami..semuanya mampu untuk mencabar diri sendiri untuk tampil lebih yakin dihadapan penonton..namun begitu tidak kurang juga yang masih lagi kelihatan gementar apabila berhadapan dengan penonton ataupun berada di atas pentas..

http://1.bp.blogspot.com/-fcw9DH0pAxk/TniyIaMRUvI/AAAAAAAABNs/zaiL1PPQGSA/s1600/yaz-e72-796.jpg

Tujuan asal program ini diadakan antara lain adalah untuk mencungkil bakat-bakat baru agar PMS tidak ketandusan bakat untuk menghadapi pertandingan akan datang..Selain itu, peserta yang dipilih juga akan menghadiri beberapa siri pertemuan bagi memperbetulkan lagi teknik nyanyian dan seni vocal agar mereka akan tampil lebih yakin kelak..mereka juga antara lain akan dipilih untuk menyertai Team Nasyid, Team Lagu-lagu Asli, Team Lagu-lagu Rakyat dan beberapa lagi siri pertandingan lain..hal ini bertujuan untuk mengetengahkan bakat mereka..di sampiang akan dipilih untuk membuat persembahan jika sekiranya Kelab Kebudayaan dijemput untuk membuat persembahan..

Akhir sekali..tahniah kepada semua yang hadir untuk diujibakat..teruskan usaha anda..dan kepada para pelajar SEM1..anda sudah seharusnya berbangga sekiranya anda dipilih..anda masih lagi berpeluang untuk mewakili Politeknik Muadzam Shah untuk beberapa tahun yang akan datang..kami sebagai jurulatih akan cuba untuk membantu sekadar yang boleh agar para pelajar mampu untuk bersaing dengan Politeknik-politeknik yang lebih major dari anda..Tahniah PMS!

P/s: Ammar Anuar perbaiki tempo anda, Azri Rafiuddin (suara mantap dan malatoppp gehtoooo), Van Azs (mantap), Ulat Beluncas (hilangkan gemuruh anda), dan yang lelain..semuanya mantap..TQ pada En. Yazid Yahya (Pengarah Seni dan Teknik Vokal gitew) atas gambar-gambar yang mantapz ini..


Sila baca selanjutnyaBetol-betol Gempak! Audition Kelab Kebudayaan PMS!

Betol-betol Hangat! HDR goes again 2..(The Granny Attic)

Oleh Kaki Wayang on

Setelah beberapa kali membuat dan mengedit  gambar-gambar dalam bentuk HDR..kini aku kembali dengan gambar-gambar edit yang baru..Untuk pengetahuan para pembaca gambar yang diambil merupakan gambar bilamana Politeknik Muadzam Shah menganjurkan pendakian Kuala Tahan yang dianggap lebih mencabar, memeritkan dan meletihkan berbanding dengan mendaki Gunung Kinabalu..


Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! HDR goes again 2..(The Granny Attic)

Betol-betol Hangat! Mesti ramai yang cuti hari ni

Oleh Kaki Wayang on

16hb Mei 2011 - Memandangkan minggu ni ada cuti hari Wesak yang jatuh pada hari Selasa..so, aku rasa ramai yang akan cuti pada hari Isnin..memang kebiasaannya macam tu..so, Politeknik Muadzam Shah ni akan kosong buat beberapa hari..hanya beberapa orang staf sahaja yang akan bekerja pada hari ni..apatah lagi kalau bos takde kat pejabat..lagilah nak cuti dan "ngulor"..hahahahaha..Hari ni kat pejabat..semua kengkawan keje..bos pun keje, tapi dorg kene ke Kuantan untuk uruskan Hari Keluarga PMS 2011 yang akan diadakan di Bukit Gambang Resort.

Oklah kengkawan, aku nak g sarapan ni ngan Yazid Yahya..lapor laaaaa...jumpe kejap lagi k..
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Mesti ramai yang cuti hari ni

Betol-betol Hangat! HDR | Aku dah semakin “addict” ngan HDR

Oleh Kaki Wayang on

Kepada sesape yang tak tau ape tu HDR..kome masuk kat wikipedia dan tgok maklumat tentang HDR ni k..High Dynamic Range Imaging..Kalau dah faham..leh lah baca blog aku pula..sebenarnya teknik ni dah lama wujud di dunia ni..cumanya aku baru membiasakan diri ngan HDR ni sejak setahun yang lepas sehinggalah sekarang..puas aku mencari ke sana sini software dan application untuk di installkan ke PC aku supaya aku leh membuat teknik imejan yang berkualiti..akhirnya dah dapat dah software tu..seperti biasa aku menggunakan “kemahiran” aku mencari software2 “pirate”..aku x lah menyokong “piracy”..cuma aku xmampu nak beli yang original..bapok mahei..


Pusat Islam Politeknik Muadzam Shah

Semalam aku dah buat 1 imejan HDR yang vollehlaaa..x chanteq pown tapi boleh la kalau nak tgk dan puaskan hati sendiri..nak puaskan hati orang payah..sbb kang kalau tunjuk gambar tu banyak pla komen vagaihhhh..takpelah aku upload lah juga gambar tu sebagai 1 perkongsian ilmu..bagi sesiapa yang berminat nak berkecimpung dalam ke ‘HDR’ an ni..anda dinasihatkan supaya menggunakan PC yang mempunyai sekurang2nya 1-2gb Ram dan processors yang latest serta mempunyai graphic card..kalau anda xmempunyai minimum requirement..mintak maaf sangat2..PC anda akan menjadi begitu berat “sesungutttt”..bukan nak ckp besar laaa..tapi sebagai perkongsian ilmu aku perlu bagi tau..aku pernah membuat 1 design..cover untuk Annual Report Politeknik Muadzam Shah..1 file mengambil masa seminggu atau lebih nak siapkan..kalau nak touch up memg akan mengambil masa yang agak lama lah..1 file bersize 400mb++..mula-mula aku pown terkejut jugak sampai file besar camtu..PC aku hampir2 “hang”..seb baek leh control..itu PC aku yang 2gb ram..kalau 1gb ram atau kurang..mintak maaf sesangat..anda tak boleh buat design apatah lagi HDR..


Aku masa kat Melaka | Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008

HDR kalau nak touch up gambar..dah amik 30mb paling kurang..kecuali set resolution bawah 100..Oklah malas lah aku nak cakap panjang lebar..korang tgok jela gambar yang aku dah siapkan ni k..kalau korang nak aku touch up kan gambar korag..kontek lorhhh aku k..


Suatu ketika di kampung halamanku | Thanks to Azmil Abd. Rajid for taking this great panorama using Sony Erricson Satio
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! HDR | Aku dah semakin “addict” ngan HDR

Betol-Betol Hangat! Ganu Chopper Jimat Petrol

Oleh Kaki Wayang on

PUAS HATI...

kreativiti pelajar

ini mendapat

pengiktirafan

pihak penganjur. 

BUDAYA kreativiti dan inovasi semakin menapak kukuh di kalangan generasi muda negara, malah daya kreativiti dan inovasi itu menjadi antara elemen teras di institusi pengajian tinggi (IPT). Keadaan itu dilihat sebagai petanda bahawa rakyat, khususnya golongan muda, semakin menyerlah dan berupaya menzahirkan lakaran kreativiti dan inovasi berkualiti tinggi.

Sejajar dengan hasrat negara yang ingin mencapai sasaran status negara maju menjelang 2020 melalui Gagasan Wawasan 2020, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang sudah lama menggiatkan aspek kreativiti dan inovasi di kalangan pelajarnya.

Baru-baru ini, sekumpulan pelajarnya yang mengikuti jurusan Kejuruteraan Jentera Loji Mekanikal berjaya menghasilkan 'Ganu Chopper' sebagai satu daripada projek tugasan mereka.

Penyelia projek, Kamil Sahidin yang juga pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal berkata, projek itu adalah tugasan tahun akhir sekumpulan lima pelajar. Katanya, pelajar menyediakan satu pelan kerja mengubahsuai bentuk sebuah motosikal jenis Honda 70 CC dan membuat reka bentuk baru pada strukturnya dalam usaha menerapkan ciri 'sport' pada motosikal itu.

"Saya sangat bangga dengan keupayaan pelajar yang komited terhadap projek ini dan menunjukkan daya kreativiti tinggi. "Yang penting, mereka dapat mengaplikasikan segala ilmu kejuruteraan mekanikal selama ini menerusi penghasilan wajah baru jentera itu," katanya.

Projek diberi nama 'Perai Alein' itu diketuai Mohd Fakhari Syuwari Mat Ghani, 21, anak muda yang berasal dari Setiu, Terengganu.

Ini merupakan salah satu peristiwa yang sangat bersejarah dan ianya merupakan kebanggaan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM). Ianya bukan sahaja tempias kepada KPTM malah kesemua Politeknik yang terdapat di Malaysia. Tahniah!!!

Sila baca selanjutnyaBetol-Betol Hangat! Ganu Chopper Jimat Petrol

Betol-betol Hangat! Kursus bosan, tak sarapan, kluar g Bistro

Oleh Kaki Wayang on

11bb Mei 2011 - Nampaknya kursus sangat membosankan..aku sebenarnya tak perlu pon datang kursus ni..pastu pagi tadi ada disediakan sarapan tapi aku malas nak g sarapan..sebab perut tak berape nak selesa..pas kursus aku temankan Yazid Yahya g makan kat BISTRO SRI PERLIS..bistro kew?sebab dia dah menghanjeng aku dalam facebook..ajak g makan Nasi Ayam Gemah versi "Chaina" xnak..dah lah kete xde "ekon" terpaksa aku pasang kipas semulajadi dari luar..hahahahahaha...kejilaaa...sekarang ni dah kul 1230pm..dah leh makan kot..so jumpe lagi kengkawan..jom makan tengahari..

-------------->>>

Alhamdulillah dah siap makan...makan nasi ayam Bilal Cafe..volleh tahan..skg dah tiba masanya yang aku xnanti2 kan..sebab kursus ni agak membosankan..penceramah adalah lecturer baru..untuk sesi petang "dia" penceramah..cara dia bagi ceramah agak macam nak berborak ngan kawan..xformal..mungkin sebab bagi talk pada staf Politeknik Muadzam Shah je kot..tu yang tak take it serious tu..xpelah at least berani mencuba dan bercakap kat depan..tapi sebelum tu..thanks to Yazis sebab jempot aku kat umah ngan kete dia yang xde ekon tu..leh lah aku masuk kursus..

Sesi petang belajar tentang Audacity..Audacity???mmmm..ok xpe..satu topik yang sudah ku ketahui..walaupun xseperfect penceramah..tapi vollehlah...ape yang dia ajar setakat ni sume aku tau...xpe lah sambil aku layan kursus ni..aku layan update blog aku..
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Kursus bosan, tak sarapan, kluar g Bistro

Betol-betol Hangat! Bengkel Asas Multimedia dan Project Management

Oleh Kaki Wayang on

9hb Mei 2011 - Sukacita dimaklumkan bahawa Unit Latihan dan Pendidikan Lanjutan bersama Jabatan Matematik, Sains dan Komputer akan mengadakan bengkel tersebutpada 11-12 Mei 2011, bertempat di Makmal Bahasa, JPA, bermula pukul 9.00am hingga 5.00pm..kalau dah dapat kursus macam ni konfem pas ni aku dah xkan dapat dah kursus luar mahupun dalaman..dah cukup 10 hari berkursus dah..baru masuk bulan Mei dah complete kursus yang diperlukan..tapi hati masih ingin berkursus lagi..lebih-lebih lagi kursus Bahasa Inggeris..

Dengarnya, aku akan dapat 1 lagi kursus yang melibatkan penggunaan Bahasa Inggeris..wah tu yang best tu..ntah lepas ke tak g kursus tu..dah lah sume orang "KENAMAAN" terlibat ngan kursus tu...heyvatttt...PUBLIC SPEAKING gaytohh..pas ni konfem ada task pastu kene speaking London kan...Oklah tu..So esok aku akan amik gambar dan post kat blog k..wait and see..

------------------------------------>>>>>>>


During the course...

Wow..boring sesungut..aku x suke kursus ni..petang ni ajar sal Windows live maker..motiff aku nak blajar benda yang aku dah tau..kejilaaa..aku memang xkan suka even kalau penceramah dia bes pon sbb bende tu aku dah tau..aku xsuke..kang nanti aku lagi cepat dari penceramah..


Finally, got something new and very useful to gain our knowledge..Audacity banyak benda yang masih kita tak tahu..dan kini barulah aku semangat sikit nak belajar..tapi xlah semangat sangat..vollehlah..since the lecturer wasn't give the best what shud we know..act like he is not the good lecturer in the class..OMG!!!but nice try..esok nak belajar sesuatu yg sangat aku tahu..dan petangnya aku dengar  nak belajar Frontpage..1 benda yang sepatutnya dah xde kat dunia ni since dah wujud dreamweaver dan macam2 lagi template site..
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Bengkel Asas Multimedia dan Project Management

Betol-betol Hangat! Pembohongan dan Penipuan atau Hasad Dengki?

Oleh Kaki Wayang on

10hb Mei 2011 -  Biasanya setiap pagi aku masuk ke pejabat dan terus ke ruangan pembaca..kemudian aku menyusun buku-buku di atas rak..dan telah menjadi kebiasaan aku..aku akan switch on PC aku dan aku akan tinggalkan ia dan terus ke ruangan pembaca..

Setelah siap aku susun chanteq je buku-buku tu..aku ke meja kerja ku..juga menjadi kebiasaan aku pada setiap pagi..aku akan melayari internet untuk mencari ilmu-ilmu baru dalam dunia tanpa sempadan ini..kemudian aku akan mengemaskini blog aku ngan cerita-cerita hangit dan hangat sehangat post aku sal Nora Danish yang jogging pakai skirt itew..dan kebiasaan juga kalau aku masuk blogspot dan wordpress aku akan gunakan broadband sebab internet Politeknik tidak membenarkan aku memasuki ruangan blogspot site..ok xpe..dah menjadi lumrah alam kat politeknik.

So ini adalah salah satu post terhangat itew..bagi yang tahu keadaan dan suasana kerja kat tempat aku mesti akan rasa kehangatan cerita-cerita seperti ini..namun bagi yang datang sebagai blogwalking..korang xkan rasa kehangitan dan kehangatan cite ni..tapi baca lah yer…

Ceritanya begini..
“talipon” tu dah bordering banyak kali dah..tapi aku biarkan jew..sebab talipon tu jauh kat kaunter..aku kat “workroom” so aku malas nak g sane..kemudian talipon tu sekali lagi bordering ngan ringtone yang amat x ku senangi..
 
K: Mmmmm..ade x PC yang bernama Ilmu-7?
A: Ade..PC aku (sambil cuba untuk mengagak siapakah suara disebalik talipon tu..Oooooo..ok aku dah kenal sape)..
K: PC sape tu?PC tu ngah wat pe? Ko wat pe kat PC tu?
A: Aku masuk internet ngan menggunakan BROADBAND aku..nape?
K: Mmmmm aku dah check dah tadi..PC ko tu spam network poli lah..
A: Yeke..tapi aku pakai broadband ni..(dalam hati..Ya Allah macam ni ke hidup dia?xde life..nampak sangat keje dia memantau PC orang yang guna internet).
K: ...???????????(Aku: Mengelabah mencari jawapan seterusnya sebab dia ngah cakap ngan orang yang “BODOH” pasal IT)..last skali jawapan dia..aku nak block la internet PC ni..
A: Ok block la..(pas ni dah xleh dah aku nak print guna network) takut nanti ape yang aku nak print tu mengganggu internet poli.
K: ……???(Blah macam tu je sbb dah berjaya memblock ngan rasminya PC pesaing dia)

Kesimpulannya, Kalau pakai brodben agak-agak leh x spam network poli tanpa gunakan line internet poli?macam xde keje pla aku nak spam network poli..buat pengetahuan semua..bukan aku sorang je yang kene PhD macam ni…dulu sorang akak pon kene..niat nak bukak internet nak masuk ke laman web MRSM..dia ni xlah bodoh sangat sal internet..stakat leh buka PC, menaip, buka Mozilla dan ie tu kira pandailah juga..tapi kalau bab nak sebarkan VIRUS tu aku rasa akak tu sumpah xtahu..kat Jabatan Pengajian Am pon selalu jadi mangsa..padahal kat JPA semua ustazah dan ustaz tu..xkan la dorg nak spam network..xde keje betol kan?lebih-lebih lagi c Yazid Yahya yang sangat innocent itu..memang PhD betol!!!
Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Pembohongan dan Penipuan atau Hasad Dengki?

Pizza Hut yang "annoying" kemudian menceriakan aku

Oleh Kaki Wayang on



30hb April 2011 - Biasanya aku kalau time cuti mesti akan keluar ke Kuantan..kalau x jalan-jalan mesti akan tengok wayang..tapi kali ni x tgok wayang..saje nak habiskan masa sebab minggu depan 3-6hb Mei 2011 akan menghadiri "Kursus Grammar for better Communication and Writing"..dan subjek utama ke Kuantan hari tu adalah ami gambar dan makan..jauhnyer makan..macam xde tempat makan kat Muadzam Shah ni..ada tempat makan tapi kat Muadzam Shah xde KFC, xde McD, xde Black Canyon dan xde Pizza Hut etc...

So kitorang g lah makan kat Pizza Hut..biasanya kat Pizza memang aku akan makan spagethi jew..tu je la "fevret" aku selepas aku telah berjaya memasak spagethi versi aku kat umah..aku dah tau tempat Pizza Hut ni mst akan ada suasana yang sangat xbest sebab bising, serbice lambat dan macam2 lagi..tapi nafsu nak makan spagethi sebab dah lama xmakan menyebabkan aku ke sana jugak..keras kepala kernnn..so sampai je kat sana..kitorang amik duk depan entrance..belum pun 1 minit duduk..seorang manusia yang sangat x annoying nyer telah menjatohkan sesuatu ke baju aku..OMG!!! dia dah berjaya menjatohkan ice cream kat baju kesayangan aku..BONIA la katakan..sape xsayang baju mahal kan..mahal lah sangat...habis penuh baju aku ngan ice cream..rasa sejuk je kat belakang aku tu..dah lah bau strawberi...

Atas ketidak sengajaan itu aku pon buat muka yang sangat baik hati dan xpemarah..peramah gaytohh..so bos dia, dan beberapa orang lagi datang mintak maaf kat aku sbb terjatuhkan ice cream kat baju aku..tapi yang peliknya yang wat keje tu x mintak maaf kat aku pown..keji sangat...aku bersikap seperti orang yang sangat bertamadun..yela kan kadang-kadang manusia kalau dah kene macam tu mesti dia tak puas hati dan tengking pekerja tu ka..dia pun bukannya sengaja..mana ada pekerja datang keje semata-mata nak jatuhkan ice cream  kat baju pelanggan..ye tak...so orang yang bertamadun dan terkenal dengan budaya ketimuran patut bersikap cool down..atas tindak balas itu..manager yang ntah keberapa tu datang ke meja aku..minta maaf kat aku dan bertanyakan nak makan ape hari ni..

"Mintak maaf yer sir..encik makan lah ape pun hari ni saya belanja".

Wah tak sia-sia aku terkena ice cream hari ni..manager Pizza Hut tu yang blanje..dalam tgk-tgk menu ape yang nak dimakan..tlupa pla yang PH nak blanje..aku pun order Spagethi dan Pizza regular tanpa ada apa2 add ons..sekalai dah lepas order baru teringat PH nak blanjer..ruginyer xmakan banyak-banyak..tapi harga kitorang makan hari tu pun dah kira mahal dah tu..mau RM60.00 - RM90.00 kot..volleh lah kan..so untuk makan bajet dah xlari..gajet untuk makan yang selamat tu aku wat untuk beli baju..g kedai Jefferson..beli baju sehelai..yihaaaaa...!!!ape pon Thanks Pizza Hut for giving the bad and the good feeling on me today..harap-harap akan datang jatohkan lah lagi ice cream yerrr..boleh aku makan spaget lagi...
Sila baca selanjutnyaPizza Hut yang "annoying" kemudian menceriakan aku

Bila mana manusia menganggap kita berlagak

Oleh Kaki Wayang on

3hb - 6hb Mei 2011 - Masa Kursus Grammar for better Communication and Writing ada satu kumpulan ni sangat-sangat xsuka kumpulan kitorang..ntah ape yang kitorg buat kat kumpulan dia sampai dia dengki kat kitorang..pastu cakap kitorang kumpulan berlagak..tapi kan akhirnya nampak sangat kumpulan mana yang berlagak sebenarnya..kononnya power la tu berbahasa Inggeris..sekali tgk.."average" masih lagi terkial2 nak menjawab dan bercakap..even ada teks sekali pun masih terkial-kial..

Aku tau sal ni pon masa kumpulan aku wat persembahan untuk The Stonecutter..al-maklumlah kat kumpulan aku tu ada "Narrator" so suara pon mantop bila memulakan dialog Narrator #1..Ni lah diantara dialog-dialog yang aku ungkapkan masa persembahan hari tu..:-

Narrator#1 : Once upon a time there was a Stonecutter
Narrator#1 : One day the hot sun beat down upon the Stonecutter
Narrator#1 : Said the Stonecutter
Narrator#1 : And as before, the wish was granted and the Stonecutter became the Wind!
Narrator#1 : But its too late for The Stonecutter

Ni bukan cite full tau..aku letak mane dialog aku jew..untuk task ni aku dapat anugerah tau..bese laa suara Narrator ngan penuh penghayatan dan intonasi gaytohhhh..tapi anugerah tu bukan lah anugerah yang besar..cuma dapat la penghargaan dari teacher kitorang..masa nilah ada orang anggap kumpulan kitorang berlagak..ntah nape ntah..kumoulan lain takde pon nak berdendam ngan kitorang..dan dengarnya..havang Yazid Yahya pon kene hanjeng ngan kumpulan tu kot..takpelah..dorg bukan dapat anugerah pape pon even dorg lagi berlagak dari kita..

Dan yang ironinya, orang yang dianggap jahat dan berlagak tu dapat anugerah..Yazid Yahya dapat anugerah terbaik The Stonecutter versi lelaki..yg sorang tu aku xkenal..dan aku sbg Narrator teraik..so, maknanya staf Politeknik Muadzam Shah masih ada yang terbaik dikalangan kelas Grammar tu..yang lain xdapat anugerah pown..

Moralnya, jangan mengukur orang lain kalau diri sendiri xbetul..
Sila baca selanjutnyaBila mana manusia menganggap kita berlagak

Bilamana manusia cuba memperbodohkan orang yang bijak

Oleh Kaki Wayang on

Hi all..

Im  not going to use english especially on this topic because its too complicated to make an explaination to those who do not understand exactly what i would like to say..

Ceritanya lebih kurang macam ni..dulu PMS merupakan sebuah organisasi yang sangat aman dan damai didunia (kekdahnyer tadi)..terletak di sebuah bandar pendidikan yang dilitupi dengan hutan rimba yang menghijau gehtooo..kemudia datang seorang manusia yang pada asalnya baik sangat..kemudian berubah menjadi sangat x baik..xnak gtau nama kang ada spy dan masuk mesyuarat pla..ngehh,ngehh..ok lupakan..teruskan cerita..aku ni kan suka mendownload..so ada lah orang yang sangat dengki..almaklumlah PhD dia sangat hevattt..

Dipendekkan cerita,itu ini berlaku, ini cerita, itu cerita, ko salah, aku salah,. ko wat projek ni, ko berususan ngan TM dan wat "lease line"..bla,bla,bla,bla......satu hari ada sorang manusia bertanyakan sesuatu dan soalan itu agak kedengaran sangat mudah untuk dijawab..tapi orang itu menjawab seperti dia memperbodohkan orang yang lebih pandai dari dia..(pandai kewww)..hahahahaha..soalan iteww berbunyi........................BOOM!!!...hahahahaha..xlah..soalan tu berbunyi: hari ni nape xde internet eh?kadang-kadang icon internet tu ada, kadang-kadang bertanda pangkah, dan kadang-kadang limited..nape eh?orang yang menanyakan soalan tu pla berlagak xpandai dan sangat "innocent"..dan jawapan yang diberikan sangat bodoh dan kurang waras dan ntahlaaaa..nak gambarkan pun tak tau macam mana..sbb jawapan itu sangat keji..dan bukan membuatkan dirinya bijak malah lebih bodoh..

"Hari ni xde internetlah sebab internet xleh connect ngan salah satu komputer sebab komputer tu download movie"

Bijak kan jawapan dier tu..renung-renungkan selamat beramal gaytohhhh..




Sila baca selanjutnyaBilamana manusia cuba memperbodohkan orang yang bijak

Banyaknya bil nak kene bayar..

Oleh Kaki Wayang on

Alhamdulillah bulan ni rezeki lebih..walaupun xlebih mana sangat..tapi adalah..harap2 gaji bulan ni xusik pun sbb sume bil aku dah bayar sebelom gaji..sekali tgk Maybank2u tadi ade lagi belom bayar..sangat2 keji…seb baek RM38.00 jew..bulan lepas dan bulan ni..penggunaan perbelanjjan aku hampir xpun cecah seribu..ntah mende aku buat sampai banyak macam tu…salah 1 nyer yang menjadi penyumbang kepada penggunaan sebanyak itew adalah penggunaan henpon aku ala si HTC HD7 tulaaa…RM372.00 something like that laaa..pastu broadband lagi kene bayar..seb baek bil  untuk kuartes dah potg dari gaji..pastu yang sangat x munasarawak adalah pembayaran bil api aka elektrik yang vanyak sesungut itew..bulan 1 dan 2 penggunaan sumenyer xperlu bayar..jumlah perlu dibayar -RM11.50..tapi bulan March ni tetiba pla boleh jadi RM44.00..keji x?ape la sangat yang aku guna sampai positif pla..maknanya kene bayar..selama ni xperlu bayar pon..xkan naik begaytohhh mendadak…

Pastu yang peliknye..kengkawan2 lain yang duk kuartes pon pelik..boleh pla kene bayar untuk bulan ketiga ni..selama ni pon bil api dorg xperlu bayar sbb sumenyer dibawah RM20.00..tapi itulah TNB..asyik nak wat anggaran..tu salah satu sebab dan punca pendapatan TNB..kalau asyk dibawah RM20.00 sepanjang tahun mana nak untung ye dok…

Tapi kan TNB sudah seharusnya bertindak lebih adil dengan datang kerumah dan buat penyemakan..bukannya jauh pun Politeknik Muadzam Shah ngan TNB Muadzam Shah tu kan..jangan kerana nak untung je sume bil asyk dianggar je..akibatnya penjawat awam PMS yang jadi mangsa penindasan..
Sila baca selanjutnyaBanyaknya bil nak kene bayar..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...