PMS Automech Racing Team Raih Tempat Ke-5!

Politeknik Muadzam Shah telah berjaya mencatat kedudukan di tempat ke-5 dari 36 jentera yang dipertandingkan merangkumi 24 institusi pendidikan IPTA dan IPTS seluruh Malaysia.

Pelajar Politeknik Muadzam Shah Cipta E-Tajwid Untuk Android!

Boleh dikatakan terdapat pelbagai aplikasi bercorak pembelajaran agama untuk para pengguna Android, dan salah satunya adalah aplikasi E-Tajwid untuk Android.

Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan!

"Pekan Sungai Lembing Bakal Bandar Pelancongan" berjaya memasuki ruangan Berita Harian pada 22 Mac 2013 yang lalu.

Program Imam Muda Musim 1 Politeknik Muadzam Shah!

Sekalung tahniah kepada penganjur program yang begitu bermanfaat ini.

Malam Sejuta Bintang PMS Berlangsung Meriah!

Malam Sejuta Bintang Berlangsung Meriah

Edisi Khas Al-Quran! Fadhilat Surah AS-Sajdah

Oleh Kaki Wayang on

http://melayukini.net/wp-content/uploads/2011/10/Baca-Quran.jpg 

SURAH As-Sajdah (bererti sujud) adalah surah yang ke 32 dalam Al-Quran mengandungi 30 ayat. la dinamakan As-Sajdah kerana terdapat ayat yang menerangkan perihal orang-orang yang beriman, apabila mendengar ajaran kitab Allah lalu sujud sebagai bersyukur atas segala nikmat Allah. Selain dari itu ditegaskan dasar tauhiddan dalil-dalil yang membuktikan keesaan Allah, disamping mengurniakan taufiq dan hidayah kepada umat Islam.

Surah As-Sajdah adalah di antara beberapa surah di dalam Al-Quran yang mengandungi ayat Sajdah iaitu ayat yang disunatkan Sujud Tilawah bagi seseorang yang sedang membacanya, sama ada ketika solat atau tidak.

Terdapat beberapa Hadis Rasulullah SAW yang menerangkan fadhilat, faedah dan hikmah untuk mereka yang mengamalkan membaca Surah As-Sajdah ini.

1. Baginda tidak akan tidur sebelum membaca Surah ini dan Surah Al-Mulk.

2. Melindungi pembacanya dari seksa kubur.

3. Mendapat pahala yang besar seperti pahala mereka tetap solatnya pada malam lailatul-qadar.

4. Mendapat hidayah ilmu yang yakin.

5. Dikurniakan cahaya (nur) pada dirinya semasa ia mati.

Surah ini dibaca oleh imam di kebanyakan surau dan masjid pada pagi Jumaat di dalam solat subuh. Dengan menghadiri solat subuh tersebut, insyallah, hikmah dan fadhilat akan diperolehi.

DOWNLOAD: Surah As-Sajdah
Sila baca selanjutnyaEdisi Khas Al-Quran! Fadhilat Surah AS-Sajdah

Betol-betol Segmen! Saya, blog dan pembaca

Oleh Kaki Wayang on



http://4.bp.blogspot.com/_qzyOWpu_RTk/TAxsjA8h2gI/AAAAAAAAAQ0/dR2Z7D_kHj4/s1600/tree.jpg

SAYA

Kata panggilan diri pertama..yeke? hahaha dah lupa..kadang-kadang kata panggilan diri ni “saya” lebih suka untuk gunakan “aku” walaupun pada dasarnya dibeberapa buah tempat di Malaysia..penggunaan “aku” lebih kasar (tak lah kasar mana pun) berbanding dengan penggunaan “saya” (aku rasa macam formal sangat).

BLOG

Memandangkan sekarang semakin lama semakin ramai blogger-blogger baru yang muncul disamping ianya semakin bertambah dari hari ke hari..Aku tak kan cuba untuk menerangkan maksud blog yang sebenar..Namun begitu, pada akulah blog merupakan tempat untuk kita mengasah minda, menyampaikan maklumat, menguji gaya dan teknik penulisan, tempat kita mempelajari sesuatu yang baru, tempat untuk kita mendapatkan maklumat..tempat untuk kita berniaga, memasarkan produk, menyampaikan cetusan rasa hati, dan macam-macam lagilah “bentuk” penyampaian..semua ini dilakukan dan disampaikan melalui blogspot, wordpress mahupun website dan forum..

PEMBACA

Biasanya setiap manusia sering mengungkapkan:

Tanpa mereka siapalah kita
Tanpa ibu bapa kita tak kan lahir ke dunia ini
Tanpa peminat siapalah saya (artis)
Tanpa “boipreng” siapa lah saya (girlpreng)
Tanpa PEMBACA, tak tahulah apa nak jadi dengan BLOG ni..

Itu merupakan sedikit sebanyak ungkapan yang biasa digunakan oleh manusia-manusia yang ada kalanya bersifat subjektif namun bermakna apabila diungkapkan..Tanpa PEMBACA..siapalah kita..dah lah blog ciput, blog tak de maklumat, tak de itu dan ini, asyik-asyik letak entri sal bercinta ngn makwe dan pakwe..itu jelah keje nyer..kalau tak letak entri caci maki, fitnah memfitnah..tapi follower-follower aku tak macam tu kan..hehehe..itulah pembaca..pembaca yang baik biasanya pembaca yang boleh menegur dan menerima setiap teguran dan nasihat dari sesiapapun..kalau sekiranya blog ini ada masalah, sebagai contoh..aku boleh menerima nasihat dan teguran dengan hati yang terbuka..dan itulah PEMBACA yang baik sebenarnya..sentiasa berkongsi maklumat//tak lokek ILMU..sentiasa menyampaikan maklumat apa yang telah dipelajarinya..so, ILMU itu tak kan terkubur macam tu je..itulah pentingnya PEMBACA.

Sila baca selanjutnyaBetol-betol Segmen! Saya, blog dan pembaca

Betol-betol Hangat! Blog Pilihan #3!

Oleh Kaki Wayang on


Bagi menghargai FOLOWER-FOLLOWER aku yang dah semakin ramai (bagi aku)..walaupun tak standing dengan blogger-blogger lain yang kini sudah mencapai 20k Follower..tapi aku masih sempat untuk membantu mereka dari beberapa segi dalam usaha untuk mempromosikan blog mereka yang masih baru itu..

Untuk itu, bagi membantu mempromosikan blog mereka..aku kini mengadakan beberapa siri segmen Blog Pilihan..dan pada kali ini dua buah blog dipilih atas entri-entri “hangit” tak hengat mereka itu..apa pun tahniah dan teruskan berblog kerana..tidak semua blogger mempunyai entri yang sama, teknik penulisan yang sama dan gaya olahan entri yang sama..semuanya ada kelebihan dan kekurangan..jadikan kekurangan itu sebagai iktibar dan motivasi agar kita mampu untuk menjadi yang lebih baik dan memperbaiki kekurangan itu..

Namun begitu kelebihan yang ada pada setiap blogger harus dikekalkan dan dipertingkatkan..olah entri anda sebaik mungkin..jangan entri dulu dan sekarang sama je teknik penulisannya..Sebagai blogger baru, ini hanyalah teguran sesame blogger yer..tidak ada kaitan pun dengan sesiapapun..Cuma inilah yang terjadi dalam kalangan blogger-blogger sekarang..

Blog Pilihan Betol-betol Hangat!






So, kengkawan..silalah ringankan tangan anda yer untuk ke blog-blog mereka yang terpilih ni..sesungguhnya tanpa pembaca siapalah mereka..dan begitu juga blog aku ni..kalau korang takde, takkan ada follower-follower macam korang..dan takkan sampai pageviews aku macam tu..

P/s: Blog pilihan ini akan dilakukan dari masa ke semasa..dan itu semua adalah dari senarai follower-follower aku k.

Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Blog Pilihan #3!

Betol-betol Hangat! Don’t Be Afraid Of the Dark - Nuffnang Premiere Screening

Oleh Kaki Wayang on

http://cdn.main.nuffnang.com.my/wp-content/uploads/2011/10/DBAOTD_Hires.jpg 

Synopsis

Something ancient and evil is alive in the darkness beneath the Blackwood Mansion. When young Sally Hurst (Bailee Madison) arrives in Rhode Island to visit her father Alex (Guy Pearce) and his new girlfriend Kim (Katie Holmes) at the Victorian mansion they are restoring, she already feels like an outsider and her ornate new home seems a cold and unwanted prison. Alex, consumed with his grand project and his aspirations as an architect, is distant, having lost touch with his daughter, and Kim’s every effort to establish a bond with Sally ends in frustration.

http://www.nuffnang.com.my/wp-content/uploads/2011/10/dont-be-afraid-of-the-dark-20110628002709555_640w.jpg
http://www.nuffnang.com.my/wp-content/uploads/2011/10/dont-be-afraid-of-the-dark-20110628002710915_640w.jpg

 Trailer


Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Don’t Be Afraid Of the Dark - Nuffnang Premiere Screening

Betol-betol Hangat! Shark Night 3D - Nuffnang Premiere Screening

Oleh Kaki Wayang on

http://cdn.main.nuffnang.com.my/wp-content/uploads/2011/10/Shark-Night_27x39.jpg 

Synopsis

A sexy summer weekend turns into a blood-soaked nightmare for a group of college students hunted by blood-thirsty underwater predators in Shark Night 3-D, a terrifying thrill-ride featuring a red-hot young cast.

http://cdn.main.nuffnang.com.my/wp-content/uploads/2011/10/SN3D_firstlook.jpg

Arriving by boat at her family’s Louisiana lake island cabin, Sara (Sara Paxton) and her friends quickly strip down to their swimsuits for a weekend of fun in the sun. But when star football player Malik (Sinqua Walls) stumbles from the saltwater lake with his arm torn off, the party mood suddenly darkens. Nick (Dustin Milligan), a shy pre-med student, finds himself taking charge—administering first aid and informing Sara they don’t have a minute to spare to get Malik to a hospital on the other side of the lake.

http://cdn.main.nuffnang.com.my/wp-content/uploads/2011/10/SN_03359-2.jpg

Setting out in a tiny speedboat, the college friends quickly discover the lake has been stocked with hundreds of massive, flesh-eating sharks. When the boat malfunctions in mid-trip, marooning them without medical care or a way to call for help, they are shocked to find that it has been deliberately sabotaged. As they face one gruesome attack after another, it becomes frighteningly clear that someone is engineering a deadly plot aimed at killing them all. With their options for rescue dwindling, Sara and the others struggle to fend off the sharks, get help and stay alive long enough to reach the safety of dry land.

Trailer


 P/s: So kepada yang nak menonton filem ni..bolehlah join owner blog ni (akulaaa) 6/12/13 Nov 2011 untuk menonton filem ini..itupun kalau pada masa itu tak de aral yang menghalang...area Kuantan je occay..

Sila baca selanjutnyaBetol-betol Hangat! Shark Night 3D - Nuffnang Premiere Screening
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...