Asid lemak omega 3 dalam ikan beku akan berkurang sedikit demi sedikit. Tahap asid ini bergantung kepada kualiti ikan itu sendiri, keadaan pembekuan dan suhu penyimpanan. Namun, asid lemak pada ikan yang ditinkan akan berkurangan lebih perlahan daripada ikan yang dibekukan. Manakala untuk ikan yang ditinkan pula, ia biasanya akan kehilangan sesetengah jenis vitamin bergantung kepada jenis cecair yang merendamnya dan juga suhu pensterilannya. Ikan panggang khususnya jenis salmon tidak akan mengalami pengurangan asid lemak walaupun melalui proses pemanggangan. Namun, penyusutan akan terjadi bergantung kepada bahan mentah yang digunakan untuk memanggang, kaedah penyediaan dan penyimpanan.
Home » sumber protein » Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Perbezaan khasiat ikan segar, tin panggang dan beku
Betol-betol Informasi! Tahukah Anda! Perbezaan khasiat ikan segar, tin panggang dan beku
Oleh Kaki Wayang on
0 Comments