Betol-betol Hangat! Kad Kredit

Oleh Kaki Wayang on


Rasanya dah hampir 2 tahun dah aku gunakan kad kredit Public Bank Manchester United ni..dan aku rasa macam nak terminate je..sebab skg aku ada beberapa keping kad kredit dari bank-bank lain..

1. Bank Islam Credit Card
2. Public Bank Credit Card (Manchester United)
3. Maybank Ikhwan Islamic Credit Card (Gold)
4. Maybankard 2 Cards (Gold)
5. Eon Golden Screen Cinema Credit Card (Gold)

Kad Kredit Bank Islam

Dari kelima-lima kad kredit ni aku paling suka Maybank Ikhwan sebab utamanya adalah berlandaskan syariah..tapi untuk penggunaan hiburan atau papelah..aku paling suka Eon GSC Credit Card sbb leh guna utk tgk wayang..dah brape banyak dah aku gunakan untuk tgk wayang..yang bestnya leh dapat priority lanes dan xpayah beratur kalau nak beli tiket..nak beli pop corn pown ada lanes sendiri..dikhaskan untuk pemegang kad..hebat kan kuasa kad ni..boleh memotong barisan lagi itu pun kalau perlu potg..leh beli tiket wayang online lg..dan yang bestnye..kalau tiket wayang rm10 ke bawah pun dapat diskaun..walaupun sedikit diskaunnyer iteww..tapi sape nak bagi kat kite rm1 free..betol tak..kemudahan dah ada so gunakanlah kan..

Kad Kredit Maybank Ikhwan Gold

Baru ni terkejot aku tgk aku punyer statement..RM150 fee kene bayar..tapi sbb aku dah tgk wayang lebih dari 24x setahun..Rm150 tu dilepaskan..so xpayah bayar fee..terkejot pastu happy..Lupakan pasal Eon GSC CC..Maybank Ikhwan pown best jugak..banyak kelebihan dan macam2 lagilah..xpayah lah aku nak kongsikan kelebihannya kat sini..kalau ade sesape nak mintak pandangan atau nasihat tentang kad kredit..hantarkan pandangan, soalan atau ape pun melalui ruangan komen ok..

Kad Kredit Public Bank Manchester United

The end of story..aku rasa aku nak terminate kan Public Bank, Bank Islam tu..Maybankard 2 Cards tu pula aku baru dapat semalam..dah approve dah so aku nak try dulu apa kelebihannya..so aku akan kongsikan kepada anda2 yang suka akan kad kredit..

My Favourite card! GSC Eon Credit Card

Kesimpulannya, anda dinasihatkan JANGAN menggunakan kad kredit seperti wang tunai..kalau anda tak pernah guna kad kredit dan tak tahu fungsi, terma dan syarat serta fi yang akan dikenakan..anda dinasihatkan supaya tidak menggunakkannya..be smart, be wisely..anda boleh menganggap ianya tunai sekiranya anda faham akan situasinya..anda harus mempunyai wang yang cukup untuk membayar balik apa yang telah kita beli menggunakan kad kredit..dan jangan gunakan cara dengan membayar minimum setiap bulan kerana dengan cara itu anda tidak akan dapat berbelanja secara berhemah..

Maybankard 2 Cards

This is my new collection of cards..Maybankard 2 Cards which is have 2 cards: Maybankard American Express Gold Card and Maybankard 2 Mastercard Gold Card..i love the AmEx Gold Card vecause of the benefits to the cardholder. Here's the benefits to the cardholder:

Benefits

  • The benefits of two cards, Maybankard 2 American Express® Card and Maybankard 2 MasterCard or Visa Card, in one sign up, one service tax, and one statement.
  • Enjoy a low Finance Charge of 8.88% p.a. on your outstanding retail balance, and save up to RM2300 a year¹. All you have to do is promptly settle your minimum payment of 5% or a minimum of RM25.
    ¹Based on RM3,000 monthly spend with minimum repayment of 12 months
    Click here for calculation of savings.
  • 5x TreatsPoints for every Ringgit spent on Maybankard 2 American Express Card and 1x TreatsPoint on Maybankard 2 MasterCard/Visa Card in Malaysia or anywhere else in the world.
  • 5% Weekend cash back² when spend on Maybankard 2 American Express Card.
    ²A cap of RM50 per customer (Principal Cardmember) per month
  • Enjoy lowest finance charge of 8.88%³ per annum on your outstanding retail balance. All you need to do is promptly settle minimum payment, 5% of the outstanding balance or a minimum of RM25.
    ³Maybank reserves the right to revise the Finance Charge as and when it deems necessary, with 21 days prior notice
    .
  • Lifetime Fee Waiver with complimentary supplementary cards. 

Who can apply?

  • Malaysians and expatriates with a minimum annual income of RM30,000
  • Principal cardholders: those between 21 to 65 years old
  • Supplementary cardholders: at least 18 years old

Required documents

Please include the following with your application form:
  • Copy of NRIC (both sides) or Passport, including that of supplementary applicant's
  • Latest BE form with official tax receipt
  • Latest 2 months' salary slips
  • Latest 3 months' savings account activity/current account statement
If you are self-employed:
  • Copies of Business Registration
  • Latest 3 months' Bank Statements
If you are an expatriate:
  • Letter from employer confirming duration of employment contract in Malaysia
    Note:
    You must be a Maybank account holder

Fees & charges

Annual Fees
Lifetime Fee Waiver for Principal and Supplementary Cards.


Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
2 Comments

{ 2 Komen Membina!... read them below or add one }

thedreamyard said...

Kalau tgk Syarat utk apply MaybankCard AmEx tu :

Who can apply?
Malaysians and expatriates with a minimum annual income of RM30,000

So gaji bulan kena min RM2,500.00. So betol la ko org kaya.. campur gaji wife lg.. hampir 10 kali ganda ngan gaji bersih aku skrg.. seriously!!

Kaki Wayang said...

Kejilah Yazidy ni...mana de lah..macam aku cakap..rezeki aku lebih ckit kot...aku dapat annual income sebanyak "itew" pon sbb aku berniaga..ada side income..ko ni...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...