Betol-betol Hangat! Beli al-quran hanya yang berpelekat hologram, dilulus KDN

Oleh Kaki Wayang on

http://www.quranresearchs.org/wp-content/uploads/2011/02/al-quran.jpg

Umat Islam dinasihatkan hanya membeli Al-Quran yang mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) iaitu yang berpelekat hologram bagi memastikan tiada sebarang kesilapan. 
Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, KDN, Abd Aziz Md Nor berkata konsep hologram pada Al-Quran itu diperkenalkan sejak 1 Ogos lepas yang dilengkapi beberapa ciri keselamatan berteknologi tinggi termasuk nombor siri untuk rujukan. 

"Semasa memilih Al-Quran, bungkusannya cantik. Tetapi kita tidak tahu betul ke tidak betul. Jadi apabila dilulus KDN dan ada hologram, sah ia dilulus KDN. Jika ada masalah berbangkit, kita akan tengok nombor siri pada hologram. 

"Banyak Al-Quran di pasaran itu benar (sama ada yang diterbitkan di dalam atau luar negara), tetapi dipasarkan tanpa kebenaran KDN. Kita takut jadi isu lain pada masa akan datang," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. 

Menurutnya semua teks Al-Quran yang ingin dicetak, diterbit dan dijual perlu mendapat Perakuan Betul Pruf Akhir Teks Al-Quran dari Lembaga Pengawalan dan Pelesenan Pencetakan Al-Quran KDN terlebih dahulu. Sehubungan itu, beliau berkata pengedar dan pengeluar Al-Quran diberi masa sehingga Oktober ini untuk menyertakan pelekat hologram pada Al-Quran yang ingin dijual. 

Sehingga kini Abd Aziz berkata sambutan agak menggalakkan dengan lebih 30,000 pelekat hologram telah terjual. 

Katanya, mereka juga boleh mendapatkan pelekat itu di ibu pejabat Bahagian Kawalan enerbitan dan Teks Al-Quran di Putrajaya atau melalui negeri-negeri, kata beliau.

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...