Edisi Khas Tips! Tips Menjana Trafik ke BLOG anda!

Oleh Kaki Wayang on

http://encikshahir.belidiweb.com/wp-content/uploads/2011/04/Meningkatkan-trafik-blog.jpg

Assalammualaikum..selamat berpuasa yer korang..ok macam ni..Aku pun sebenarnya blogger baru lagi..juga masih belajar dalam dunia blogging ni..so, tips yang Aku nak bagi ni sangat mudah..Tips menjana pendapatan trafik melalui blog anda..

Tips 1 
  1. Boldkan perkataan yang korang rasa boleh menjadi PUNCH LINE untuk carian pembaca..Sebagai contoh: Kalau korang membuat satu-satu entry mengenai KELUARGA (contoh je eh)..contoh ayat: Anak-anak merupakan aset utama dan sangat berharga bagi sesebuah hierarki kekeluargaan..Setiap pasangan yang berkahwin senantiasa mengimpikan cahaya mata yang akan dapat mengisi sedih dan tawa sesebuah keluarga..
  2. Kemudian labels yang di BOLD kan itu hendaklah ditulis pada ruangan Lebel di bawah setiap entri..maksud Aku kat bawah setiap kali korang nak buat entri..terdapat tempat kosong yang bertanda LABELS..sila isikan lalels yang di boldkan disitu..
Tips 2
  1. Memahami apa itu labels (blogspot) dan tagging (wordpress)..labels ini begitu memainkan peranan penting dalam enjin carian tak kiralah dari enjin carian google, Bing mahupun Yahoo..Cuma yang famous sekarang ni adalah enjin carian google..now let’s see how it works..setiap apa yang kita letak dalam ruangan labels/ tagging adalah amat penting..it is because..apa yang kita letak di dalam labels adalah sebenarnya apa yang pembaca nak cari..korang faham tak? Ok tak pe..
  2. Sebagai contoh korang masuk kat google kemudian terus tai papa yang korang nak cari..sebagai contoh korang nak cari sal Malaysia VS Singapura..so korang taip dan kemudian tekan enter dan senarai mengenai maklumat berkenaan dengan carian korang itu akan dipaparkan..so, sesiapa jua yang memasukkan keyword pada ruangan labelsnya Malaysia VS Singapura..google akan senaraikan keputusan carian itu..sama ada artikel kita itu terletak pada ruangan page yang pertama dan seterusnya..faham dah apa tu labels? Amacam? dah nampak dah ckit kan?
Tips 3
  1. Masih dengan penggunaan labels cumanya ianya berkaitan dengan image yang kita uploadkan..ok perkara ni hampir sama dengan apa yang Aku ceritakan kat atas..Persoalannya..kenapa gambar eh? Ok sebelum korang nak uploadkan gambar..korang kena rename kan gambar itu sebaik mungkin..sama macam labels jugak.. sebagai contoh gambar Nora Danish..dalam blog Aku..salah satu topic hangat adalah mengenai Nora Danish..so, korang letakkanlah keyword panas seperti Nora Danish jogging pakai skirt, Nora Danish Seksi, Nora Danish bercerai ke..dan letak keyword tu pada nama gambar itu (pilih salah satu keyword sahaja..dan pastikan ianya ada link dan synchronization dengan entri..dan keyword yang lain diletakkan pada ruangan labels..tapi kenapa nak kena renamekan pula gambar tu? Sebabnya..kan kita selalu cari gambar kat Google untuk menjadi hiasan entri kita..so kalau pembaca mencari melalui enjin carian Google: Nora Danish bercerai dan sewaktu dengannya..secara tak langsung gambar yang korang uploadkan tadi akan keluar dalam senarai carian google..betul tak? Dan sudah tentu sumber dari gambar itu dari blog korang..secara tak langsung pembaca akan terus ke blog korang..amacam? Mudahkan nak dapat trafik? dah faham dah?

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
1 Comments

{ 1 Komen Membina!... read them below or add one }

Ahmad Hati said...

Wah nice, thanks for the tips. Kalau setiap saat ada more than 30 visitors memang gempak.

Tips SEO Trafik Naik Mencanak

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...