Betol-betol Hangat! Politeknik Ungku Omar juara keseluruhan MAFEP 2011!

Oleh Kaki Wayang on

 
Politeknik Ungku Omar (PUO) muncul juara keseluruhan Majlis Tilawah Al-Quran, Festival Nasyid dan Pertandingan Pidato Bahasa Inggeris (MAFEP) Ke-10 Peringkat Politeknik Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi yang diadakan di Melaka baru-baru ini. Pertandingan yang berlangsung selama tiga hari bermula 25 hingga 27 Julai itu diadakan di Panggung Seri, Taman Budaya, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Melaka.

Melalui pertandingan tersebut, PUO berjaya mengatasi 22 buah politeknik dari seluruh Malaysia yang turut serta dalam pertandingan itu.

Hadiah kepada para pemenang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Negeri Hal Ehwal Agama Negeri Melaka, Datuk Yaakub Md. Amin. Bagi kategori Pidato Bahasa Inggeris kategori lelaki, wakil PUO, R. K. Arvinthran berjaya merangkul johan manakala kategori perempuan dimenangi Nor Izyana Zainol Abidin Ahmad bagi tempat ketiga.

Manakala, bagi pertandingan Tilawah al-Quran Kategori Lelaki, Mohd. Kamaruzzaman Daud memenangi tempat pertama mengalahkan wakil dari Politeknik Mukah dan Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (POLIMAS).

Datuk Yaakub Md. Amin dalam ucapannya berkata, pelaksanaan MAFEP-10 dilihat sebagai satu agenda penting untuk menerapkan nilai-nilai utama yang boleh melonjakkan transformasi kepada pelajar-pelajar dan warga politeknik keseluruhannya.

Selain itu, katanya, program itu juga dapat membantu Jabatan Pengajian Politeknik khasnya dan negara Malaysia amnya bagi melahirkan masyarakat Malaysia yang seimbang dari segi insaniah dan fizikal.

"Keupayaan untuk melakukan transformasi dan pembaharuan dalam sistem pendidikan merupakan prasyarat utama kepada kejayaan memajukan negara selain membina masyarakat yang mempunyai nilai peradaban tinggi," katanya.

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...