Betol-betol Informasi! AKTA yang perlu BLOGGER ketahui!

Oleh Kaki Wayang on

http://diari.mypendidik.net/wp-content/images/skmm-mcmc.png

Artikel ini diambil dari Blog Ben Ashaari..Lebih lanjut KAT SINI..Hati-hati bila mengutuk yer..!!!..memang betul apa yang ditulis oleh Abg Ben..semua orang tak kiralah penulis berita tenpatan..penulis akhbar tempatan hatta bloggers pun kena hati-hati dengan apa yang mereka ingin sampaikan melaliu medium masing-masing..jangan kerana mulut..badan binasa pulak yerr..

Akta yang perlu korang tahu bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku..:-
  1. Akta Hasutan 1948 - Seksyen 2 akta itu mengatakan setiap perbuatan, ucapan, perkataan atau penerbitan adalah menghasut sekiranya ia mempunyai ‘kecenderungan menghasut’.
  2. Akta Fitnah 1975
  3. Akta Rahsia Rasmi 1972
  4. Akta Iklan Lucah 1953
  5. Akta Perihal Dagangan 1972 - Akta ini melarang iklan palsu dan mengelirukan mengenai barang, harga, perkhidmatan, penginapan atau kemudahan ditawarkan dalam perniagaan dan perdagangan.
  6. Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Media 1998
  7. Akta Hakcipta 1987
  8. Akta Kesalahan Komputer 1997 

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...